savoir-vivre czyli jak dobrze wypaść w Korei

Znajomość obowiązujących zwyczajów i reguł grzecznościowych  jest bardzo ważna.
O honoryfikatach czyli języku grzecznościowym pisałam już wcześniej. Dzisiaj przedstawię wam ogólne zasady savoir-vivre, które obowiązują w Korei.

drogowskazy

Żeby wszystko miało sens zacznę od podstawy podstaw. W Korei liczy się wiek, status społeczny  oraz więzi jakie są między osobami. Chociaż kryterium wieku jest najważniejsze to inne rzeczy także trzeba mieć na uwadze. Szczególnie widać to przy  honoryfikatach, gdzie kryterium więzi jest równie ważne co wiek rozmówcy. Na szczęście w koreańskim savoir-vivre zazwyczaj (wyjątek stanowią np. zwroty grzecznościowe) płeć nie ma większego znaczenia i podobnie zachowamy się w stosunku do kobiety, jak i mężczyzny.

savoir-vivre na codzień

Witając się z osobą, z którą ma się czysto zawodowe relacje, należy skłonić tułów. Zazwyczaj jest to ukłon 35 do 45 stopni, jednak im jest on głębszy tym większy szacunek oddajemy drugiej osobie. Wiek też gra tu dużą rolę. Jako pierwsza musi ukłonić się młodsza osoba.  Dopiero później można, ewentualne, podać rękę.

main-qimg-f080f7581abf6dfd0cb197c6dcecd5ac

Przepraszając także można pochylić głowę i zrobić lekki ukłon. Dajemy wtedy sygnał, że jesteśmy szczerzy i żałujemy naszych poczynań. Gdy waga naszego postępu jest większa możemy być poproszeni o uklęknięcie i błaganie o wybaczenie. Jeśli jednak nikomu nie podpadniemy możemy być zaproszeni do domu na przykład na drobny poczęstunek. Co wtedy? Najważniejsze jest, żeby pamiętać o ściągnięciu butów w przedsionku. Nie ma co się martwić o dziury w skarpetach i tak dostaniemy specjalne kapcie dla gości.

smacznego!

Teraz przejdę do tego co najlepsze, czyli od jedzenia ;).  Każdy posiłek w Korei składa się z kilku dań: przystawek, dania głównego, zupy i ryżu. Jeżeli jesteśmy w towarzystwie starszej osoby, nim weźmiemy pierwszy kęs, musimy poczekać aż starsza osoba weźmie pałeczki do ręki. Podczas spożywania posiłku należy pamiętać o tym aby nie zostawiać łyżki lub pałeczek w naczyniu z ryżem. Nie wypada przecież przy stole życzyć innym śmierci.

jakub-kapusnak-4f4YZfDMLeU-unsplash
autor: Jakub Kapusnak

Według zasad savoir-vivre ryż powinno się jeść łyżką, ale w domu, gdy nie ma gości, raczej wszyscy korzystają z pałeczek. Należy też mieć na uwadze to, że w Korei wszyscy jedzą zupę z jednego garnka lub miski. Niby można poprosić o to aby danie było podane oddzielnie, ale raczej jest to odbierane jako niestosowne. Przy pierwszej propozycji dokładki powinniśmy odmówić, dopiero gdy gdy gospodarze nalegają możemy się zgodzić.  Dobrze świadczy o nas spróbowanie wszystkich dań, a najlepiej byłoby gdybyśmy zjedli wszystko co jest na stole. Marnowanie jedzenia w Korei jest czymś nie do pomyślenia, a na drugi dzień Koreańczycy raczej nie robią czegoś na wzór naszej poniedziałkowej pomidorówki z niedzielnego rosołu.

pij z głową

Zasady savoir-vivre obowiązują także przy piciu alkoholu. Tutaj też trzymamy się wieku. Młodsza osoba najpierw polewa starszej, trzymając przy tym butelkę w dwóch rękach. Starsza osoba natomiast może trzymać butelkę w jednej dłoni, młodszy przyjmuje wtedy alkohol trzymając szklankę w dwóch rękach. Przy toaście młodsza osoba musi trzymać kieliszek trochę i odwrócić się od starszej osoby. Po każdym wypitym kieliszku bierze się zagryzkę. Raczej nie ma możliwości zamówienia alkoholu w restauracji bez jedzenia. Znajomość zasad savoir-vivre dotyczących picia alkoholu jest dość przydatna, ponieważ w Korei po pracy często wychodzi się ze współpracownikami na integrację np. do baru karaoke. To wspólne wyjście jest raczej obowiązkiem i nikogo nie obchodzi to, że tobie się nie chce. Idziesz tam w końcu dla dobra całej firmy, a nie po to żeby dobrze się bawić 😉 .

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *